Burgesia i mecenatge durant el renaixament

BURGESIA

Amb el terme burgesia es designava a aquelles persones que residien en els burgs o ciutats, desenvolupant tasques típicament urbanes, i diferenciades de les agrícoles-ramaderes.

El poder econòmic creixent d’aquesta classe social, la burgesia, no els permetia, però, accedir a formar part dels estats privilegiats, que eren la noblesa i el clergat, excepte per matrimoni entre persones pertanyents a famílies burgeses riques i nobles pobres, encara que aquests nous nobles no eren ben vistos per l’antiga noblesa tradicional. La burgesia continuava integrant el tercer estat o estat pla, sector poblacional que comprenia des del captaire al ric comerciant, passant pels obrers proletaris i la classe mitjana professional, que sostenien l’estat, ja que eren els únics que pagaven impostos.
Aquests rics mercaders van començar a diferenciar-se de la resta de l’estat pla, realitzant importants obres, com escoles, hospitals o asils.

La Burguesía

MECENATGE

En qualsevol cas, el protagonisme de l’artista, també té relació amb un canvi amb les funcions de l’obra d’art i a les relacions, noves, que se donen amb el comitent, amb el mecenes.   A partir del Renaixement, prínceps, cardenals, nobles, gremis ajuntaments, burgesos i també el Papa, van a ser els principals clients dels artistes. Per tant, la clientela de l’art s’amplia i es diversifica.  Els artistes realitzaven obres per encàrrec d’un comitent o treballaven per a un mecenes que els protegia i els encarregava cuidar de les seues col.leccions i conservar el seu patrimoni.

Això té repercusions per a l’artista i també per a la funció de l’obra d’art i , a la fi, també per a l’art en general. Les obres realitzades pels artistes assumeixen una funció diferent: ja no representen la plasmació d’una idea (essencialment religiosa, independentment de la forma), sinó que signifiquen una demostració del poder i del prestigi del comitent.

 

Gemma Cirera, Marta Gatnau, Xavi Llufriu.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s