Exposició Universal de Barcelona – 1888

Context previ

L’any 1888, en època de Restauració Borbònica, Barcelona era la segona ciutat més important d’Espanya en el pla polític, i la primera a nivell industrial.

Les Exposicions Universals (iniciades a París el 1855) eren considerades els majors esdeveniments polítics, econòmics i socials del món, en els quals cada país podia exposar els avenços tecnològics i fes gala del seu potencial econòmic i industrial.

Exposició Universal de Barcelona

L’Exposició Universal de 1888 es va celebrar a la ciutat de Barcelona entre el 8 d’abril i el 9 de desembre de 1888.

Es va desenvolupar en una superfície de 380.000 metres quadrats que s’estenia pel Parc de la Ciutadella, el zoològic i part de l’actual Estació de França fins al lloc on avui s’ubica l’Hospital del Mar, a la Barceloneta.

Un dels aspectes més remarcables de l’Exposició van ser els edificis arquitectònics, dissenyats pels arquitectes més prestigiosos del moment, on al seu interior s’hi feien les exposicions. D’aquesta arquitectura, encara resten alguns dels testimonis principals:

– L’Arc de Triomf, de Josep Vilaseca i Casanovas, el qual va esdevenir la porta d’entrada a l’Exposició

– El Museu de Zoologia (conegut popularment com el Castell dels Tres Dragons), de Lluís Domènech i Montaner

– L’Hivernacle, de Josep Amargós, construït de ferro i vidre

– El Palau de la Indústria, obra de Jaume Gustà. Va esdevenir l’edifici més important, ocupant 70.000 metres quadrats dins de l’àrea central de l’Exposició

– Altres edificis destacats: el Palau de Belles Arts (August Font), el Pavelló de les Colònies Espanyoles (Jaume Gustà), el Palau de Ciències (Pere Falqués) i el pavelló de la Companyia Transatlàntica (Antoni Gaudí).

 

arc_de_triomf_1888._autor_desconegut_0

Arc de Triomf

palau tres dragons

El Castell dels Tres Dragons

 

 

 

 

 

 

 

Què va suposar?

Tot i que les activitats de l’Exposició es van desenvolupar a l’interior del recinte firal, l’Exposició va contribuir a la millora de Barcelona en general.

Es va recuperar la Ciutadella, símbol fins a aquell moment de la repressió de Felip V.

També va servir per a finalitzar obres iniciades anys enrere que havien quedat inacabades i per una altre banda, es va aprofitar per posar en marxa noves infraestructures i serveis que al cap i a la fi li van donar a Barcelona una imatge de modernitat: urbanització del front marítim de la ciutat (Passeig de Colom i Moll de la Fusta) i construcció del Monument a Colom, urbanització del Barri de la Ribera, inauguració del Mercat del Born i de Las Golondrinas i es va dotar d’il·luminació elèctrica als primers carrers de Barcelona.

 

interior pavellon

Interior del pavelló

 

passeig colom

Passeig de Colom

 

https://ca.wikipedia.org/wiki/Exposici%C3%B3_Universal_de_Barcelona#Remodelaci.C3.B3_urban.C3.ADstica

http://www.gencat.cat/culturcat/portal/site/culturacatalana/menuitem.be2bc4cc4c5aec88f94a9710b0c0e1a0/index21f8.html?vgnextoid=d07cef2126896210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=d07cef2126896210VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall2&contentid=b8be110e279d7210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD

http://arxiufotografic.bcn.cat/es/galeria/exposicion-universal-1888_27_7

 

Júlia i Berta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s