Monestir de Sant Pau del Camp

Història del monestir
El monestir de Sant Pau del Camp és un antic monestir de l’ordre benedictina que es troba en el barri del raval de Barcelona. És un dels pocs edificis romànics més ben conservats de la ciutat.

L’edifici és fruit d’una reconstrucció feta el segle XII. L’edifici original va ser construït als voltants de l’any 911 on hi havia només una petita església.

L’edifici original estava fora de les muralles de Barcelona. Al estar al mig del camp i desprotegit de les muralles el van convertir en un blanc fàcil pels enemics de la ciutat. L’any 985 les tropes d’Almansor el van atacar i  el monestir va quedar gairebé destruït i abandonat, essent només una petita església dedicada a Sant Pau. L’any 1096 es va reconstruir  però el 1114 va ser atacat novament i reconstruït. Finalment el segle XIV amb l’ampliació de la muralla de Barcelona el segle XIV  va quedar dins del recinte emmurallat i per tant protegit dels atacs dels enemics.

Planta i estructura

Pel que fa l’edifici l’església és d’una única nau amb la planta llatina acabada amb un absis i dues absidioles. L’encreuament de la nau i el transsepte estan coberts per una volta de canó

El braç dret del creuer comunica amb la sala capitular gòtica, que a la vegada aquesta té sortida al claustre romànic

La portalada de l’església és d’origen visigòtic. A banda i banda de la portalada hi trobem dues columnes amb uns capitells visigòtics fets de marbre. Des d’aquests capitells es repenja l’arquivolta de mig punt. Al timpà apareix una imatge de 3 personatges. Aquests són Jesús al centre i Pere i Pau als costats. Als seus extrems apareixen el lleó de Sant Marc i el bou de sant lluc en forma de gàrgoles sortint de la paret (amb mig cos sortint de la paret).  Al centre superior de la portalada apareix la mà de Déu beneint. Als 2 extrems hi ha representats una àguila i un àngel, símbols de Sant Joan i Sant Mateu.

Si observem amb detall els capitells de la portalada, podem veure que el capitell de l’esquerre  i de la dreta tenen decoració coríntia amb motius vegetals.Damunt d’aquests hi apareix decoració amb cercles combinades amb figures geomètriques, flors i una creu.

Tot el seu exterior està decorat amb llombardes decorades amb cares humanes, animals fantàstics i vegetals.
Captura Captura1 Captura2

 

El Claustre

El claustre de Sant Pau és la part del monestir més important per la singularitat dels seus arcs, únics en tot Europa.La seva construcció és posterior a la de l’església i mostra clarament influències musulmanes.Els arcs són arcs  polilobulats, de tres i cinc lòbuls. Aquests arcs “descansen” sobre columnes geminades molt senzilles. La seva base, recordant molts cops un capitell invertit.

Pel que fa la seva decoració trobem frisos amb decoracions de 3 tipus: frisos ambfigures  geomètriques , frisos amb representacions vegetals, animals o animals fantàstics i finalment i les més interessants frisos amb representacions historiades, normalment de caràcter bíblic. Al voltant del claustre hi han nombroses tombes de personatges importants, entre ells la de Guifré II.
Captura4

Berta i Júlia

https://en.wikipedia.org/wiki/Sant_Pau_del_Camp
http://webs.ono.com/santpaudelcamp/cat/arquitectura.htm
http://www.monestirs.cat/monst/bcn/bn02camp.htm
http://www.arquivoltas.com/19-Barcelona/01-SPablodelCampo1.htm

 

 

 

Deja un comentario