Alejandría: Egipcios, Griegos y Romanos.

unnamed (3)

Alexandria era una escola d’escultura grega amb característiques especials que eren diferents d’altres escoles hel·lenístiques d’art. Un estudi de l’escultura ptolemaica demostra que la major part de les peces que van ser fetes a Alexandria eren d’estil grec, però malgrat això, les peces tenien elements combinats. Per exemple, la peça que representa al Déu Serapis està en estil grec, però està feta de granit o basalt; tots dos eren materials considerats estranys en l’art grec.

unnamed1

  • – La barreja d’elements o fabricació no es pot considerar com a evidència de la mescla dels estils egipcis i grecs. Era el resultat natural de la convivència entre egipcis i grecs en el mateix ambient; va ser també el resultat de la capacitat de l’artista de reaccionar a l’ambient en el qual habita.
  • – En el període romà, hi havia una forta tendència al fet que l’escultor faci un retrat exacte de la persona. Els artistes alexandrins podien expressar lliurement els seus talents en aquest estil i van influenciar els seus treballs a la seva escola, que es va distingir per les seves característiques purament gregues.

Els estudis de l’escultura de l’Egipte romà indiquen que molts dels treballs creats pels artistes d’aquest temps van ser influenciats per l’estil grec, en matèria d’elements i característiques. En la major part dels treballs d’aquest temps hi ha temptatives òbvies, encara que no van anar completament desenvolupats, de combinar els estils egipcis i grecs. Aquestes temptatives van augmentar amb el pas del temps, com a resultat natural de la mescla creixent entre els egipcis i els grecs. Aquest art combinat va ser una etapa transitòria que va portar a l’art copte.

L’estàtua que veiem a la imatge, és Serapidos, reconegut com a déu. És una estàtua greco-egípcia, podem veure que aquesta la situen dins del seu temple anomenat Serapeion.

El Déu Serapis va ser el culte establert a Alexandria amb la intenció de que tan grecs com egipcis puguessin compartir tal divinitat. Creat així per Ptolomeo Soter , Serapis va ser construit dins del recinte de la Biblioteca d’Alexandria, un autèntic centre de cultura i investigació.

Referent a la seva figura, Serapis és representat com un home amb barba i una cistella al cap, com Hades, símbol de l’inframon. Les seves robes són túniques gregues mentre que el seu ritual cerimonial s’adaptava als rituals egipcis. Així doncs els historiadors confirmen que el Déu Serapis és producte del sincretisme de les mitologies gregues i egípcies.

http://www.agea.org.es/index.php/secciones/sociedad/94-historia-cultura-noticias-entrevistas/803-a-proposito-de-la-pelicula-agora

https://vimeo.com/93424343

http://www.lahiguera.net/cinemania/pelicula/3865/comentario.php

http://www.lahiguera.net/cinemania/pelicula/3865/comentario.php

http://digital.csic.es/bitstream/10261/74189/1/agora_biblioteca_alejandria_Tome.pdf

http://mariafernandahappy.webnode.es/ordenes-arquitectonicos/orden-corintio/

https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AD%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%B9%CF%82

https://es.wikipedia.org/wiki/%C3%81gora_(pel%C3%ADcula)#Los_asesores

http://www.artifexbalear.org/columna.htm

Anaïs, Gemma, Xavier, Marta

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s