Arquitectura dels enginyers

Durant el segle XIX hi havia molta discrepància entre enginyers i arqutectes.  Els arquitectes continuaren utilitzant materials tradicionals, com ara la pedra, i prenen com a model l’arquitectura del passat. En canvi, els enginyers van recórrer als nous materials impulsats per la revolució industrial (ferro, vidre, formigó…) i realitzen nous tipus de construcció.

Simultàniament a l’historicisme, el progrés portà a cercar noves respostes als nous mitjans de transport, noves indústries, l’augment de la població i necessitats culturals.

Els nous materials que el progrés tecnològic derivats de la revolució industrial oferien van ser utilitzats primer pels enginyers, i més tard pels arquitectes, per tal de donar resposta a les noves necessitats que es plantejaven.

Entre els nous materials destaquen:

– El ferro colat: un material de gran resistència que permet crear grans bigues per cobrir grans espais.

– El vidre: làmines de gran tamany, per crear hivernacles, estacions, museus…

– A finals de segle el formigó, element que dominarà l’arquitectura del segle XX.

Cap a finals del segle XIX les estructures metàl·liques serviren com element de suport i el vidre permetia el pas de la llum substituint el mur.

En el darrer terç del segle XIX els nous materials, van permetre la con05strucció de grans edificacions metàl·liques com ara ponts, fàbriques, edificis d’oficines, mercats, magatzems o estacions de ferrocarril que resultaven necessaris per satisfer les necessitats del desenvolupament de les grans ciutats industrials.

Malgrat el caràcter majoritàriament racional i funcional de la majoria de les construccions que es van realitzar mitjançant l’ús dels nous materials, també es van realitzar edificis singulars i emblemàtics.

Es van organitzar Exposicions Universals per mostrar les innovacions produïdes en la segona revolució industrial es van construir com els millors exponents d’aquest tipus d’arquitectura per la necessitat de disposar de locals de grans dimensions on havia de cabre tota diversitat de productes, màquines, nous invents…

Mireia E., Nerea E., Gemma G.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s