L’alt renaixement i Bramante

Història de l’autor

bramanteDonato d’Angelo Bramante va ser un pintor i arquitecte nascut l’any 1444 a l’actual ciutat de Fermignano, lloc on es comença a formar al taller de Luciano Laurana.

A finals del segle XV es trasllada a Milan, una ciutat amb una profunda tradició arquitectònica gòtica, i és allà on comença a executar alguns dels seus projectes, com per exemple l’esglèsia de Santa Maria presso San Sátiro i Santa Maria della Grazie. És durant aquest temps que Ludovico Sforza actuarà com a mecenes de Bramante.

Abans de l’any 1500, Bramante es trasllada a Roma, on queda fascinat de les meravelles de l’antiguitat de la ciutat i li serveixen de punt de partida per a la seva obra. També aprèn l’art de la creació d’espais armoniosos i proporcionats de Brunelleschi i Alberti i afegeix un interés nou per la perspectiva creant grans efectes de profunditat i espai a les seves obres.

És en aquesta època també que es va encarregar de dos projectes molt ambiciosos finançats pel papa Julio II (el pati de Belvedere i la nova basílica de Sant Pere), els quals tot i no poder-se dur a terme, van suposar una nova orientació pel Renaixement. Bramante és considerat com el millor representant de l’estil arquitectònic de l’Alt Renaixement.

Mor l’any 1514 a la mateixa Roma.

 

Obres importants de Bramante

Templete de San Pietro di Montorio

San Pietro di Montorio és un petit temple que es troba a Roma. Està ubicat a on es creu que va ser sacrificat sant Pere, que és considerat el primer papa.
És un dels pocs edificis construïts per Bramante que ha sobreviscut, i ens mostra la relació de l’arquitectura renaixentista amb la clàssica.

Consta de dues plantes i una cripta i està construit amb granit i marbre.
És un temple de planta circular, envoltat per 16 columnes d’ordre dòric, que es troben sobre unes grades de 3 nivells d’alçada. En aquesta primer planta es pot veure la relació amb l’arquitectura clàssica, ja que ens recorda a un tholos tant en la forma com en el significat.
A la segona planta seguim amb l’esquema inicial d’un edifici circular, però en aquest cas en lloc d’estar envoltat per columnes tenim una balustrada. L’edifici acaba amb una cúpula i una creu. Sota de l’altar que és troba dins de la primera planta, hi ha la cripta de Sant Pere.

Imagen43

Templete de San Pietro di Montorio

Claustre de Santa Maria della Pace

El claustre va ser construït del 1500 al 1504, va ser la primer obra de Bramante a Roma. Aquest claustre forma part de la església de Santa Maria della Pace i és una de les parts més importants de la construcció.

En aquesta obra Bramante deixa de banda el seu estil de milà i presenta un nou estil que casi no té decoració. És molt important ja que per primera vegada apareixen els quatre ordres clàssics superposats. El claustre està definit per una arquitectura d’estil romà, amb pilastres i arcs.

El pati té dues plantes, a la primera planta hi ha una serie d’arcs que l’envolten. Aquests arcs estan col·locats juntament amb pilastres massisses d’ordre jònic. En el segon pis hi ha una combinació de pilastres i columnes alternades. En les columnes hi podem veure la superposició dels quatre estils clàssics (Jònic, Dòric, Coríntic i Compost). Aquestes columnes estan col·locades a la meitat del segon pis, seguint així un ordre.

03

Claustre de Santa Maria della Pace

http://www.arteespana.com/donatobramante.htm

https://es.wikipedia.org/wiki/Donato_d%27Angelo_Bramante

http://www.artehistoria.com/v2/personajes/1389.htm

http://www.biografiasyvidas.com/biografia/b/bramante.htm

Claustro de Santa María della Pace, Bramante

 

Júlia i Berta

 

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s