Feudalisme

Què és?

Quan parlem de Feudalisme ens referim a un sistema d’organització polític, econòmic i social que s’imposa després de la caiguda de l’imperi romà d’occident (segle V), i que s’allarga fins a finals de l’edat mitjana (segle XV).

Es caracteritza principalment per la sèrie de pactes econòmics i polítics entre les diferents classes privilegiades (noblesa, reialesa i clergat) i també les relacions que aquests establien amb les classes no privilegiades (camperols, comerciants i artesans).

El feudalisme va arribar a la seva maduresa cap al segle XI i al llarg dels dos segles va tenir el seu màxim apogeu.

 

Com es va iniciar?

La crisi interna posterior a la caiguda de l’imperi romà va donar lloc al sistema de concessió de feus, ja que els impostos recaptats per les diferents províncies de l’imperi ja no s’enviaven a Roma sinó que es van quedar al mateix territori, en mans d’un terratinent poderós, que podia ser el rei, el duc, el marquès o el compte. Aquest, a la seva vegada cedia els feus als seus senyors (en forma de terres o treball), els quals li rendien a canvi l’obligat jurament d’homenatge i fidelitat pel qual prestaven la seva ajuda política i militar davant d’atacs i sabotatges d’altres nobles o territoris fora del feu.

D’aquesta manera, s’esperava que els grans senyors protegissin als vassalls a canvi del servei que els vasalls donaven als seus senyors.

 

Jerarquia dins la societat feudal

La societat feudal s’organitzava a través d’una estructura piramidal.

Pirámide_feudal

Aquesta piràmide es divideix en dues parts desiguals (privilegiats i no privilegiats). No hem d’oblidar que la societat feudal era una societat classista. A la base de la piràmide hi trobem les classes NO privilegiades, pagesos, arte
sans i comerciants. Aquests eren els més nombrosos i eren la base de la societat feudal. A l’altre part de la piràmide hi trobem les classes privilegiades. Aquests tan sols eren ⅓ de la societat, però eren els qui tenien tot el poder.

És entre ells que existien els pactes de vassallatge explicats anteriorment.

Dalt de tot d’aquesta piràmide trobem un rei, amo i senyor de les seves terres el qual els diversos nobles havien jurat fidelitat a través de diferent pactes de vassallatge.

 

 

Júlia i Berta

 

http://www.monografias.com/trabajos4/feudal/feudal.shtml#ixzz3sIl3yOw

http://www.onogueras.com/feudalisme/feudalisme.html

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s