Feudalisme

 

Bases del Feudalisme

Captura1

Bàsicament parlem de feudalisme per referir-nos a un sistema d’organització polític, social i econòmic, que bàsicament ocupa el període de l’edat mitjana que va dels segles IX al XIII-XIV d.C., i que té l’apogeu als segles XI i XII. Sobretot succeeix a l’Europa Occidental.

El feudalisme comença a diluir-se a partir del segle XV, amb l’enfortiment de la burgesia i el desenvolupament del comerç, que portaran a la creació dels estats moderns.

El vassallatge és la base política del feudalisme. Parlem de vassallatge per referir-nos als pactes de fidelitat vitalicis entre un senyor (bisbe, abat, comte, etc…) i el seu vassall, sempre dins del mateix estament social. Vassallatge es podia donar entre un rei i l’alta noblesa, o entre alta noblesa i petita noblesa.

El feu es la base econòmica del feudalisme, i equival al que abans es coneixia com a beneficium (benefici, entrega de terres). Es tracta d’una extensió més o menys àmplia, que pertanyia a un senyor feudal (de més o menys grau), noble o eclesiàstic. Actua com a unitat econòmica autosuficient, on el senyor hi pot governar i impartir justícia a la seva voluntat . Amb el temps el feu es va tornar hereditari. Si el fill gran era bon cavaller, o major d’edat, normalment el senyo no posava impediments a l’herència del vassall hereu. Si l’hereu era dona o home menor d’edat, el senyor podia assumir el control fins a la majoria d’edat o el matrimoni.

 

El rei feudal

  • Era la base de la seva economia.
  • Dirigia les campanyes militars.
  • És també el jutge suprem dins del seu regne.
  • Cap polític.

 

Link: http://www.onogueras.com/feudalisme/feudalisme.html

 

Claudia Kenaan Mulero i Carol Nadal

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s