Basilica Santa Maria del Mar

La història de Santa Maria del Mar, és una història lligada al poble de la ciutat de Barcelona. Poc després de l’arribada del cristianisme a la colònia romana de Barcino, l’actual Barcelona, nasqué una petita comunitat cristiana prop del mar, fora muralles. En aquest lloc va existir una necròpolis cristiana on fou enterrada la màrtir Santa Eulàlia l’any 303. Aquest podria ser el lloc d’una primera capella que, al principi, se’n va dir Santa Maria de les Arenes, que es va anant ampliant. Hi ha constància de que a la fi del segle VII el temple existent ja portava el nom de la Parròquia de Santa Maria del Mar . La seva restauració en aquests darrers anys ha posat més de relleu que a la fi del segle VII el temple existent ja portava el nom de la Parròquia de Santa Maria del Mar .

SantaMariaDelMar_9257Façana principal de la basilica

Durant el segle XIII, la ciutat va tenir un intens creixement, en el barri que ara anomenem de ‘La Ribera’ i, en aquell temps, Vilanova del Mar, hi havia construcció de naus, importació-exportació de tota mena de mercaderies, tallers de totes les arts i oficis de l’època, com encara avui queda reflectit en els noms dels carrers. És el temps en que foren edificats els palaus del carrer Montcada on vivien els rics comerciants i els nobles. Aquest progrés material i la pietat pròpia de l’època van fer desitjar un temple de més grans dimensions que l’anterior. Les autoritats eclesiàstiques van recolzar la iniciativa, els comerciants van aportar diners i el rei Pere III va donar el seu permís per extreure pedra i dedicar-la a la construcció de la basílica.

Però els obrers de càrrega i descàrrega dels vaixells (bastaixos de capçana), els pescadors i la gent senzilla hi posaren llurs mans, espatlles i barques per a transportar les pedres necessàries des de la muntanya de Montjuïc. La primera pedra del temple actual fou posada el 25 de març de 1329, com ho testimonien les dues làpides, una en català i l’altra en llatí, posades a cada banda de la porta del carrer de Santa Maria. La darrera clau de volta, la més propera a la porta principal, que porta l’escut de la ciutat, fou posada el 3 de novembre de 1383.
Amb el pas del temps les contínues guerres causaren també destruccions en la basílica. Però res no es pot comparar amb la destrucció del 19 de juliol de 1936 quan Santa Maria del Mar cremà durant onze dies seguits i fou destruït el magnífic altar barroc i totes les imatges i arxius. Solament quedaren les parets, les columnes i alguns vitralls més alts als quals no va arribar el foc. La seva posterior reconstrucció posa de relleu el seu caràcter gòtic elegant i sobri.

images (7)Planta de la basilica

L’arquitectura gòtica catalana del segle XIV té una forta personalitat palesa en la sòbria horitzontalitat dels edificis. Pot dir-se que l’ arquitectura de Santa Maria de la Mar de Barcelona és l’exponent més clar d’aquesta arquitectura i un dels millors exemples del gòtic català que podem trobar a Barcelona al llarg del segle XIV.
Les naus laterals mesuren la meitat de la llum de la central i amb això es demostra que la composició geomètrica del projecte es basà en el sistema conegut a l’Edat Mitjana per “ad quadratum” en un dels exemples més significatius de tota la història del gòtic i la seva arquitectura. La sensació que provoca la contemplació del temple és de lleugeresa i agilitat. Això ho produeixen les 16 columnes octogonals de 1,60 metres de gruix que podem contemplar just entrem a Santa Maria del Mar. Dels seus capitells arrenquen els arcs creuats que enllacen els 13,2 metres d’amplada que té la nau central.
Afegint-hi la girola, la llargada de la basílica és de 80 metres (equivalents a 100 peus). L’amplada és de 33 metres –suma de la nau central, les laterals i les naus de les capelles- . Per això, tenint en compte que l’alçada de la nau central també és de 33 metres, el disseny arquitectònic, mirat de front, s’encabeix dins una circumferència perfecta.

http://www.santamariadelmarbarcelona.org/

 

LAURA, MARTA D., EVA, MARTA M.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s