Mites i origens del teatre grec

Els inicis del teatre grec es remunten a Grècia entre 550 aC i 220 aC.

En un principi, les primeres obres que s’hi representaven es basaven en la celebració de festes religioses tradicionals d’influència grega, com per exemple les Lenees, les Dionísies rurals i les Grans Dionísies atenenses, a través de danses populars i cants corals. Aquest tipus de manifestació artística va rebre el nom de Ditirambe.

El món grec imaginari estava format per grans mites. La seva literatura (basada principalment en la d’Homer) tenia una influència en les persones semblant a la que els llibres sagrats tenen en les religions judeocristianes.

El ditirambe va anar evolucionant i va esdevenir un gènere teatral que utilitzava les llegendes i personatges de la mitologia grega com a punt de partida tant per a presentar els problemes de la societat d’aquella època com a temàtica principal, com per a cridar l’atenció i emoció del públic per a fer-lo reflexionar.

Així van ser els inicis de la tragèdia àtica (o tragèdia grega).

Les obres tràgiques seguien un esquema rígid:

  • Pròleg, en el qual a través d’un monòleg es presentava el càstig que rebria l’heroi.
  • Párodes, basat en els cants lírics que donaven entrada als episodis.
  • Episodis. Aquesta era la part més important, ja que mitjançant el dramatisme s’expressava el pensament i idees del personatge.
  • Èxode. Part final de la tragèdia, l’heroi reconeixia el seu error i a vegades els déus el castigaven amb la seva mort. L’obra es tancava amb una reflexió moral.

Dins d’aquest gènere destaquen:

  • Esquilo. La seva obra més important va ser “Els perses”, obra tràgica més antiga ambientada en el triomf grec de la Batalla de Salamina i el lament dels perses per la seva derrota.
  • Sòfocles, és l’escriptor de “Èdip”, obra que tracta del mateix Èdip, rei de Tebes. Una de les característiques de Sòfocles és que els seus personatges tenien característiques més humanes, les quals el públic se sentia identificat. També va posar-li més importància a la representació de drames independents i no tant als cants lírics, que van passar a ser espectadors de l’escena.
  • Eurípides. “Medea” va ser la seva obra més famosa en la qual de forma clara, destaca els valors femenins i la condició de la dona en l’Atenes del segle V. El seu teatre posava especial atenció en la descripció de les emocions dels personatges (molt allunyats del model d’heroi clàssic) i es veia la seva evolució durant el desenvolupament de l’obra.

     traged14 traged18220px-Euripides_Pio-Clementino_Inv302

Més endavant, de la tragèdia grega en van sorgir dos gèneres nous: el drama satíric i la comèdia.

Del drama satíric n’han sobreviscut molt poques obres fet que comporta que no se’n tingui molta informació. Es considera que és “una tragèdia que diverteix”. “El Ciclop” d’Eurípides és l’única obra completa que ha sobreviscut i en ella els sàtirs són esclavitzats per Polifem (fill de Posidó). Ulisses i els seus guerrers acaben presoners del ciclop i és allà on els sàtirs els ajuden per a escapar junts.

La comèdia va sorgir en un moment en què el gènere teatral de la tragèdia desapareixia. El seu tema principal era l’amor, juntament amb totes les seves contrarietats però sempre acabava amb final feliç. El to general de l’obra era alegre, utilitzant el parlar familiar de personatges que es posaven en situacions còmiques i grotesques.

Dels autors més importants de la comèdia hi ha Aristòfanes. A través de les seves obres intentava defensar la tradició mítica i religiosa de Grècia, com a contrapartida dels postulats de filòsofs i polítics. Una de les seves grans obres: “Lisístrata”, on es planteja una estratègia per a acabar amb la guerra entre Atenes i Esparta.

Berta, Sita i Júlia.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s