Maneras de vivir: Grecia y Roma

Temple dibuix«La societat grega era una societat politeista i totes les activitats giraven al voltant dels déus. Tenien un déu per cadascuna de les activitats humanes; per exemple, Hera, deessa de la família i la casa, Dionís déu de la verema, el vi i la festa, Afrodita deessa de la fertilitat, la bellesa i l’amor i Atenea la deessa de la guerra, la civilització, la justícia i la saviesa.

Temple real

L’art i l’arquitectura també reflectien aquesta manera de viure i els mites eren representats mitjançant l’escultura, la pintura, la ceràmica i l’arquitectura. Les construccions es feien sempre pensant en els déus, de manera que fins i tot a les cases on vivia la gent hi havia tallats i pintures o representacions de les històries mitològiques. En el cas dels temples trobem un cas molt clar d’una construcció únicament pensada per retre homenatge als déus. Eren la casa dels déus i les persones no hi tenien accés.

Asterix aqüeducteEls Jocs Olímpics, que han arribat fins els nostres dies, en el seu origen no era una competició esportiva, sinó que estaven lligats a les creences i els ritus del poble. Els Jocs se celebraven al santuari de Zeus a Olímpia. Els participants no eren ni esportistes ni professionals, sinó membres de les principals famílies gregues. Competien en combats i carreres de quadrigues. El vencedor era vist amb temor pels altres, com un home que ha estat afavorit pels déus. Per commemorar i perpetuar la gràcia concedida pels déus, els vencedors encarregaven les seves efígies als artistes de renom de l’època.Aqüeducte real

La societat romana, tot i que al principi també era una societat politeista (compartien els mateixos déus que els grecs), aquests no tenien un paper tan central en les activitats diàries. Com que eren una societat expansionista, donaven més importància a la proclamació de les victòries i descripció de les campanyes. Per això era molt comú l’aixecament d’estàtues i altres construccions en honor als emperadors, que eren vist com déus reals i temuts per la població. També es van fer grans avenços en la construcció civil, amb l’aparició dels aqüeductes, gràcies a l’aplicació romana de l’arc en la construcció.

Els romans també comencen a construir grans circs on duien a terme els seus espectacles. A diferència de la cultura grega, ja no era un espai on hi celebraven cultes dirigits als déus, sinó que eren celebracions per commemorar els esdeveniments de l’Imperi. És una de les instal•lacions lúdiques més importants de les ciutats romanes. Juntament amb el teatre i l’amfiteatre, forma la trilogia de grans instal•lacions destinades a entretenir i divertir el poble.»

Colisseum AstérixColisseum Real

Font: E. H. Gombrich. La historia del Arte. Phaidon. 2008.

Marta, Laura, Nil

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s