Koúroi y Korai

Kourai1«Korai és un gènere d’escultura de l’antiga Grècia del període arcaic, que representa una dona dempeus. El mot català «cora» prové del grec antic Κόρη, que significa «dona jove», perquè gairebé sempre tenen els trets d’una adolescent.
Aquestes escultures, que daten entre l’any 620 aC fins al 480 aC, són exemptes, hieràtiques i de vegades tenen els punys tancats. Denoten una profunda influència de l’art egipci, precisament en la postura, la rigidesa postural, l’artificialitat i els colors. La Korai es pot considerar, en certa manera, l’equivalent femení dels curos, en grec koúroi, masculins.

La Kurai s’esculpia en diferents materials, com per exemple en fusta, però només ens n’han Kourai2arribat mostres en pedra o en marbre. Es representa sempre dempeus, amb els peus junts i paral•lels o bé amb un peu una mica endavant, la postura típica de les figures egípcies. Podia tenir un braç cap endavant o bé creuat davant el pit. Vesteixen xitons jònics, de roba fina i múltiples plecs, o pep les dòrics, de roba gruixuda i sense plecs.
El rostre és estereotipat, no reprodueix el d’una persona en concret. Els ulls són grans i ametllats, i presenten un somriure tímid típic de l’escultura arcaica. La forma del rostre sol ser en forma de U, sovint bastant triangular, i està emmarcat per una cabellera de volums poc naturals, potser una perruca, pentinat a la moda de l’època, sovint amb trenes i tirabuixons.
Durant el període hel•lenístic, (considerat el període de transició i de decadència, entre l’esplendor del període clàssic de Grècia i el poder de l’Imperi romà que el succeiria), aquestes figures van anar desenvolupant-se i els escultors buscaven el dinamisme i el realisme. Poc a poc van anar perfeccionant el cos de les figures, marcant més els músculs, els plecs de la roba i sobretot el rostre humà. No buscaven trobar tant la perfecció i l’equilibri universal sinó el detall i dinamisme.»

https://pavsargonauta.wordpress.com/2013/01/31/el-erection-el-portico-de-las-cariatides

http://www.mediterraneoantiguo.com/2011/12/la-pieza-las-cariatides-de-atenas-el.html

Berta, Anna, Henry.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s