El Erecteion

«L’Erecteó es localitza a Atenes (Acropolis), al costat nord del Partenó construït en honor als déus Atenea, Poseidó i el rei Erecteu.Erecteion Real
Durant les Guerres Mèdiques, a Lacònia (ciutat aliada dels perses), els seus habitants van ser exterminas pels altres grecs i les seves dones van ser convertides en esclaves i condemnades a portar les carregues més pesants. Es per això que se les esculpeix en el temple (cariàtides) durant tota l’eternitat que ha aguantat el pes el temple.

L’Erecteó és un temple grec consagrat a Erecteu, d’ordre jònic i situat a l’Acròpolis d’Atenes de l’any 421 a.C. – 406 a.C. És un edifici molt singular per la topografia, per la necessitat de respectar vestigis de temples anteriors i per la substitució d’algunes columnes per cariàtides.

El temple es compon d’un cos rectangular amfipròstil (és a dir amb columnes a la part anterior i posterior del temple, habitualment quatre), però amb els intercolumnis (els espais entre les Planta erecteioncolumnes) estan tancats per set murs dotats d’àmplies finestres. L’interior es subdivideix en dues cel•les a diferent nivell: l’oriental, més alta, on hi havia el Pal•ladi, i l’occidental, més avall, subdividida en tres espais, que albergava el culte de Posidó i del mític rei Erecteu. Al cos central hi trobem la llotja de les Cariàtides al sud, on s’hi troba la tomba del rei Cècrops, i un pòrtic al nord, que sobresurt del cos central cap a l’oest i que protegeix la font d’aigua salada que havia fet brollar Posidó. Davant el basament que aguanta les columnes del front occidental es troben l’olivera d’Atena i el Pandrósion, la tomba de Pàndrosos.acrópolis1

Les columnes hi són particularment esveltes i elegants i el temple presentava una decoració refinada: a la base de les columnes; a la franja decorativa que culmina el mur lateral, amb un motiu de flors de lotus i palmes; al fris de l’entaulament, de pedra fosca d’Eleusis, sobre el qual s’havien afegit figures esculpides en marbre blanc.»

 

https://pavsargonauta.wordpress.com/2013/01/31/el-erection-el-portico-de-las-cariatides

http://www.mediterraneoantiguo.com/2011/12/la-pieza-las-cariatides-de-atenas-el.html

Berta, Anna i Henry.

 

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s